Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

''УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО''

436196646 876425717857140 7495039546417194448 n
У оквиру пројекта Министарства просвете у сарадњи са УНИЦЕФ-ом уз подршку Делегације Европске уније у Србији, „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка – Учимо сви заједно“, одржана је манифестација у Биотехнолошкој школи „Шуматовац“, кандидату за стицање статуса модел установе за инклузивно образовање и васпитање.
На догађају званицама су се обратили: Јасмина Тончић, директорка Биотехнолошке школе „Шуматовац“ из Алексинца; министарка просвете, Славица Ђукућ Дејановић; Емануел Жиофре, Амбасадор ДЕУ у Србији; Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији и Далибор Радичевић, председник општине Алексинац.
Пројекат, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног и демократског друштва.
На данашњем догађају председник општине Алексинац Далибор Радичевић осврнуо се на подршку Општине Алексинац социјално - емоционалном учењу и унапређењу инклузивног образовања.
У нашим основним школа ради 7 педагошких асистената, а од 2022. године наша Предшколска установа „Лане“ ангажовала је педагошког асистента, чији се рад финансира из средстава локалне самоуправе. Такође од 2021. године општина суфинансира превоз ученика средњих школа, a oд 2022.године одлуком Скупштине општине Алексинац установљене су стипендије за ученике и студенте који потичу из породица које су примаоци социјалних давања, као и за ученике и студенте са инвалидитетом, где приоритетни услов није успех ученика. Почетком 2024. године формирано је и интерсекторско тело за инклузивно образовање које ће у будућем периоду дати велики допринос праћењу и даљем унапређивању инклузивног образовања у општини Алексинац.
У овој кампањи, ОШ „Вожд Карађорђе“ из Алексинца и ОШ „Јован Јовановић Змај“ са Алксиначког Рудника, део су компоненте за јачање капацитета наставика у школама у оквиру „Учимо сви заједно“.
Циљ данашње манифестације је истицање важности и позитивног утицаја инклузивног образовања на креативан начин. Заједничким осликавањем слова, инклузивне азбуке у реченици УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО, стављен је фокус да деца уче од нас, да ми учимо од деце, да деца уче са децом и да сви учимо заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва. Тиме је јавности послата снажна порука о важности једнаког статуса све деце у оквиру школске заједнице, са идејом да је школа успешна и да има заокружену функцију само ако су у њој сва деца равноправна: без дискриминације, раздвајања и изузетака.