Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

ОБЕЛЕЖЕНА 147. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ГОРЊЕМ АДРОВЦУ

374766113 729995362500177 2852630201286934142 n
Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Горњем Адровцу, поменом палим ратницима који су као добровољци положили животе у српско – турском рату 1876. године и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском, данас је обележена 147. годишњица Боја на Горњем Адровцу.
Свету литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, а венце на спомен обележје положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац, Амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Руског центра за науку и културу, Матице Руса, Кола српских сестара из Ниша, Савеза Козака Балкана, Жандармерије, Друштва српско – руског пријатељства ''Православље'', Савета националних мањина Руса у Србији, УБНОР-а Алексинац, Удружења резервних војних старешина, Удружења ''Пуковник Рајевски''...
Културно уметнички програм реализовали су Центар за културу и уметност Алексинац и Алексиначка Гимназија.
Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска била је приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу.
Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као инспирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква.