Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

НАСТАВАК ПОДРШКЕ ВЛАДЕ СЛОВЕНИЈЕ РАЗВОЈУ ЖЕНСКОГ БИЗНИСА НА СЕЛУ

358017961 691223596377354 3341986492881385704 n
Уз финансијску подршку Владе Републике Словеније и Каритаса Словеније, Каритас Београдске надбискупије започео је у априлу ове године реализацију пројекта ''Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији'' у партнерству са општинама Алексинац, Бабушница, Власотинце и Пирот. Пројекат траје 30 месеци и представља наставак помоћи Министарства спољних послова Републике Словеније угроженим сеоским срединама у овом делу Србије.
У пројекту учествује 60 жена које се баве производњом традиционалне хране и пружањем услуга у сеоском туризму. Реализацијом различитих активности у наредне две и по године циљ је да се њихове иницијативе подрже, а оне подстакну да се активније укључе у побољшање сопственог економског положаја. Планиране су предузетничке радионице, обуке о технологији производње и безбедности хране, бесповратна средства за реновирање просторија за производњу и набавку опреме, алата и амбалаже. Посебан акценат стављен је на побољшање пласмана кроз активности попут учешћа на сајмовима, продаје преко интернета и различите промотивне кампање. Једнако важан сегмент пројекта представља и пренос добре праксе из Словеније у области породичног бизниса на селу, као и увођење родно одговорног буџетирања у поступак припреме и доношења општинских буџета.
Током маја и јуна реализоване су четири уводне радионице на тему женских права и афирмације једнаких шанси, које су биле и прилика да се учеснице детаљније упознају са календаром активности и представе своје пословне идеје.
Пројекат ''Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији'' суфинансира Министарство спољних послова Републике Словеније, а реализују Каритас Словеније и Каритас Београдске надбискупије.