Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

ОДРЖАНА 20. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ

DSC 0697

У петак, 23. септембра одржана је 20. седница Скупштине општине Алексинац, а на дневном реду било је 26. тачака. Седницом је преседавао Ненад Станковић, председник СО.

Пре почетка рада Скупштине по дневном реду, извештај о раду локалне самоуправе између две скупштине, председник општине Далибор Радичевић је упознао јавност са три значајна пројекта за нашу општину, међу којима је реконструкција Опште болнице. Пројекат би требало да буде завршен до краја текуће године, а са реализацијом пројекта требало би да се крене у првој половини следеће године. Други пројекат је изградња канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода, који обухвата око 68 километара. Значајан пројекат за Алексинац је и санација моста на реци Моравици у улици Љупче Николић, познатијег као Гробљански мост. Такође, у току су радови на изградњи дечјег игралишта у Тешици, као и посипање улица гребаном асфалтном масом на сеоском подручју и неасфалтираних улица у самом граду. На крају излагања упознао је одборнике о тренутним преговорима са Канцеларијом за управљање јавним улагањима за пројектовање и извођење радова на градском базену и топлане.

Највише пажње посвећено је Предлогу Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету општине Алексинац за 2022. годину. Наиме, ова одлука рађена је пре свега у циљу билансирања наменских средстава од ребаланса из марта месеца до израде нацрта ребаланса у септембру. Текући приходи и примања износе 1.557.062.935 динара, а пренета неутрошена средства износе 385.721.520 динара. Текућа наменска средства од Републике, у корист нивоа општине увећавају облик прихода за 44.921.868 динара у односу на претходни план.

Усвојена је Одлука о давању станова изграђених у оквиру пројекта „Интеграција избеглих лица на територији општине Алексинац“ и пројекта „Помоћ националној стратегији и затварању колективних центара“, реализованих од стране организације HELP-HILFE ZUR SELBSTHILFE E.V. у закуп, са правом куповине.

На седници Скупштине усвојене су две Одлуке о изради Плана детаљне регулације за изградњу ветроелектране „Брадарац“ и изради Плана детаљне регулације за изградњу ветроелектране „Мозгово“ на територији општине Алексинац, као и Одлуке о приступању изради Извештаја о стратешкој процени утицаја на животну средину за оба плана. Просторним планом општине наведено је да у наредном планском периоду потребно стимулисати развој и коришћење обновљивих облика енергије, чиме би се знатно утицало на побољшање животног стандарда и заштиту и очување природе и животне средине.

Усвојена су Одлука о ученичким стипендијама у складу са развојем инклузивних политика, уколико се испуне затади услови право на ученичке и студентске стипендије имају право ученици средњих школа са инвалидитетом, студенти високошколских установа са инвалидитетом и ученици средњих школа у стању социјалне потребе. Циљ ове одлуке је да се идентификовањем ученика и студената у ризику, ситуацијама у којима они расту, развијају се и уче, утиче на образовни етос и развој инклузивне културе образовања. Такође, усвојена је Одлука о стипендирању ученика и студената и праву на једнократну финансијску подршку младим талентима са територије наше општине. Усвојена је Одлука о регресирању трошкова превоза ученика основних и средњих школа у Алексинцу. Овом одлуком Општина Алексинац регресира трошкове превоза ученика основних школа у износу од 100 посто, а редовним ученицима средњих школа на територији општине у износу од 50 посто.

Усвојена је Одлука о измени Одлуке о финансијској помоћи за вантелесну оплодњу у општини Алексинац. Финансијска подршка породици са децом додељује се ради посебног подстицаја и подршке родитељима да остваре жељени број деце.

Одборници СО Алексинац усвојили су Одлуку о покретању поступка припајања Установе „Градско позориште – Театар 91“ Алексинац Установи „Центар за културу и уместност“ Алексинац, Такође, усвојили су Решење о утврђивању престанка мандата вршиоцу дужности директора ЈКП „Водовод и канализација“ и Решење о именовању новог вршиоца дужности директора поменутог предузећа.

Посебну пажњу посветили су Плану зимског одржавања општинских путева, улица и јавних површина у Алексинцу за период од 15. новембра 2022. до 31. марта 2023. године, са изменом у том периоду улице Пиварска и део улице Радимира Вујошевића забрањује за саобраћај само када је коловоз клизав у случајевима појаве снега, леда и поледице.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here