Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

ОТВАРАЊЕ МУРАЛА ЈЕЛЕНЕ Ј. ДИМИТРИЈЕВИЋ

277365943 7651161121585657 8417141222814471053 n
Дана 28. марта 2022. године свечано је отворен мурал Јелене Ј. Димитријевић, који је осликан на згради Дома културе у Алексинцу.
Отварању су присуствовали амбасадор Краљевине Холандије Joust Reintjes, председник општине Алексинац Далибор Радичевић са сарадницима, представници Културног центра ГРАД, удружење СУПЕР ЖЕНЕ из Тешице и Друштво за развој креативности Алексинац.
Председник општине поздравио је амбасадора и истакао да је повод посете амбасадора, мурал који холандијска амбасада дарује грађанима Србије, а тиче се знаменитих људи са нашег подручја. Општина Алексинац задњих годину и по дана финансира израду мурала знаменитих алексинчана што оставља траг и млађим генерацијама да не забораве знамените личности. Иначе, Јеленa Ј. Димитријевић, алексинчанки, која је добар део живота провела у Алексинцу, жена која је била и писац, песникиња, болничарка и великки борац за женска права.
Амбасадор Холандије, је изјавио: „Влада врло снажно осећа своју улогу и потребу да се заузме за једнака права за жене. Жене су важне из многих разлога, имају значајну улогу и у економском напретку, јер жене чине 50 посто становништва у свету и самим тим чине 50 посто потенцијала.“
Присутнима се обратила Данијела Павловић, председница Комисије за родну равноправност и том приликом истакла да у временима када су се улоге жена знатно разликовале од данашњих и када је слобода жене деловања веома служена оне су ипак биле довољно јаке и храбре да се међу другим женама, а и мушкарцима истакну и оставе свој печат у историји Србије. Изразила задовољство што је Јелена нашла своје место у Алексинцу и што је део пројекта који промовише партиципацију жена у свим сегментима друштва.
Мурал је осликао уметник Стеван Шоун у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“, који је реализовала Амбасада Краљевине Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и Општином Алексинац.
У Великој сали Центра за културу и уметност Алексинац припремљен је програм поводом 160 година од рођења Јелене Ј. Димитријевић. О Јелени и њеним делима говорили су историчари Зоран Стевановић и Давид Петровић, музички програм припремила је виолинисткиња Љубица Величковић док је Монодраму „Јелена Ј. Димитријевић - Писма из Ниша“ играла Драгана Јовановић, глумица Народног позоришта у Нишу.
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here