Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

ОБЕЛЕЖЕНА 144. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ГОРЊЕМ АДРОВЦУ

Поменом палим жртвама и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском данас је порти цркве Свете Тројице у Горњем Адровцу обележена 144. годишњица Боја на Горњем Адровцу.
У име општине Алексинац венац су положили председник Општине Далибор Радичевић, његов заменик Чедомир Ракић и председник Скупштине Ненад Станковић.
Венце су положили и делегације амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Министарства одбране, Војске Србије, Руског дома, Кола српских сестара, Уније бораца општине Алексинац, Удружења ветерана жандармерије, Хуманитарног центра из Ниша и друштва Пуковник Рајевски из Житковца. Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска билаје приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу.
Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца,и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као испирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква или Црква љубави, а његова судбина остаће симбол дубоког пријатељства између два народа.
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here