Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Одржана 59. седница Већа

SEDNICA VECA 2015 59

На јуче одржаној 59. седници Општинског већа општине Алексинац усвојен је Локални акциони план за младе, успостављене су две нове услуге социјалне заштите и усвојен је низ докумената везаних за будући регионални систем управљања отпадом на нивоу Нишавског округа.

 

Локални акциони план за младе општине Алексинац за период 2015-2019. године урађен је на основу истраживања потреба младих у коме је учествовало 1286 испитаника узраста 15-30 година старости са територије Општине. Овај документ има за циљ планско и дугорочно решавање потреба младих, деловањем кроз три приоритетна подручја: 1)унапређивање запошљавања, самозапошљавања и предузетништва младих; 2)оснаживање активизма младих и квалитетно провођење слободног времена; и 3)промовисање једнаких шанси, здравља и безбедности младих.

Осим тога, доношење овог документа предуслов је за учествовање Канцеларије за младе општине Алексинац на бројним конкурсима домаћих и иностраних донатора.

Нове услуге социјалне заштите имају за циљ стицање већег степена самосталности особа са сметњама и превенцију домског смештаја, и у почетку ће обухватати свега по 10 корисника. Услуга „Становање уз подршку за особе са сметњама у развоју и психички оболела лица“ намењена је лицима старијим од 15 година, са физичким инвалидитетом, интелектуалним или менталним тешкоћама, док ће корисници услуге „Помоћ у кући и кућна нега“ бити особе свих узраста које због ограничења својих физичких и психичких способности нису у стању да без редовне помоћи независно живе у својим домовима. Њима ће у њиховим домовима, пар сати недељно, помоћ пружати обучени корисници једнократне новчане помоћи, који ће на овај начин испуњавати обавезу ангажавања за радно способне кориснике Центра за социјални рад.

Усвајањем Предлога концесионог акта изградње Регионалног центра за управљање отпадом „Келеш“, Студије оправданости давања концесије и Одлуке о оснивању Регионалног привредног друштва за комуналну делатност „Нишки регион“ Д.О.О. настављен је процес формирања регионалног система управљања отпадом, који има за циљ успостављање одрживог система управљања отпадом на нивоу нишког региона, кроз сагледавање свих опција третмана отпада у циљу смањења загађења животне средине и деградације простора. Када систем почне да функционише, сав мешани комунални отпад са територија општина Нишавског региона и Сокобање биће одвожен на заједничку санитарну депонију „Келеш“ у општини Дољевац, где ће отпад бити даље третиран у складу са строгим еколошким стандардима Европске Уније.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here