Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Обука за управљање ГИС-ом

OBUKA ZA GISПрва фаза обуке радника Општинске управе општина Алексинац и Ражањ за управљање Географским информационим системом (ГИС) одржана је ове недеље у сали Скупштине општине Алексинац. Обуку је одржала Слађана Марјановић, представница фирме „ТопоГИС“ из Београда, заступника америчке компаније „Аутодеск“, која је лидер у производњи техничког софтвера.

Увођење Географског информационог система (ГИС) у рад Општинске управе део је реализације пројекта „Попис и регистрација јавне имовине у Алексинцу и Ражњу“, који са 148.000 евра финансира Европска унија кроз програм EXCHANGE 4, и који за основни циљ има пренос власништва над јавном имовином са републичког на локални ниво, као и успостављање институционалног механизма за ефикасно управљање том имовином. У том смислу, пројектом је предвиђено и увођење ГИС-а, помоћу којег ће сви заинтересовани грађани путем интернета моћи да приступе дигитализованим мапама катастарских парцела, комуналне, саобраћајне, електроенергетске, телекомуникационе и остале инфраструктуре, као и да на лак и једноставан начин исте претражују.

Иначе, Географски информациони систем (ГИС) представља дигитализовану базу података у коју се у облику мапа смештају, и помоћу које се претражују и анализирају просторни подаци о општинској инфраструктури, природним ресурсима и катастарским парцелама. Користи се у сврху управљања ресурсима и имовином, планирања развоја, просторног планирања, картографије и планирања инфраструктуре. ГИС се често користи и за потребе маркетиншког истраживања, у геологији, грађевинарству, али и у свим областима које користе податке везане за карте. На тај начин, формираће се оперативни и сврсисходни систем, који би омогућио једноставно приступање подацима из усвојених урбанистичких и других планова. Циљ ових активности јесте повећање ефикасности и смањење трошкова у администрацији, бржи и бољи процес одлучивања, даљи економски развој и повећање прихода општина Алексинац и Ражањ.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here