Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Делегација општине Алексинац у Текеришу

TEKERIS 20140819Државној церемонији обележавања стогодишњице Церске битке одржаној јуче у Текеришу код Лознице присуствовала је делегација општине Алексинац. Након високих државних званичника и представника дипломатског кора, венац су на спомен костурницу положили Слободан Стојковић и Мића Милојевић, председник и секретар Уније бораца општине Алексинац.

 

У периоду 16 - 20. августа 1914. године српска војска у чувеној Церској бици до ногу је потукла аустроугарске снаге. Била је то прва победа савезника у Првом светском рату, а у знак сећањана ову велику победу 28.6.1928. године на југоисточним обронцима планине Цер, поред пута Шабац-Крупањ, у селу Текериш подигнут је споменик.

Исход Церске битке представљао је изненађење за целу Европу и увећао је углед Србије међу савезницима. Након окончања церских операција 24. августа 1914. у Србији није остао ниједан од око 200.000 аустроугарских војника колико их је провалило у Србију. Током крвавих борби губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око 16.500 српских војника, од чега 2.107 погинулих. Као последица успешног командовања и одлучних дејстава, генерал Степа Степановић добио је чин војводе и постао један од највећих јунака српске војне историје.

Допринос победи на Церу дао је и значајан број војника са територије Алексиначког и Моравског среза, у оквиру Тимочке дивизије. Осим тога, истакнуту улогу у борбама на Церу одиграо је Михаило Рашић, командант Комбиноване дивизије и каснији министар војни Краљевине Србије и Краљевине Југославије, иначе рођени Алексинчанин.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here