Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Обележен Дан Општине

DAN OPSITNE 2014Дан општине Алексинац – 5. јун, ове године обележен је пригодним дводневним програмом. У светлу недавних догађаја везаних за поплаве у Србији, донета је одлука да је најпримереније да овогодишња прослава буде скромна и хуманитарног карактера.

Најпре је у среду, 4. јуна, у незваничном делу програма, приређен коктел за некадашње функционере општине Алексинац. С обзиром да овакви скупови до сада нису били уобичајени, ова иницијатива поздрављена је од стране свих званица. Истакнуто је да су политичке разлике у прошлости утицале на превелики дисконтинуитет у вођењу локалне политике, што је неретко резултирало обустављањем започетих пројеката и планова претходних власти. Већина присутних садашњем општинском руководству понудила је помоћ у виду свог искуства и контаката, и изразила жељу да овакви састанци постану периодични радни састанци на којима би се разматрала питања од општег значаја за ову средину.

Званични програм обележавања отпочео је истог дана промоцијом књиге „Алексинац и околина у Великом рату“, аутора Зорана Стевановића и Светлане Ђурђевић, професора историје из Алексинца. Издата у години када свет обележава велики јубилеј – 100 година од почетка Првог светског рата, ова књига представља прави наставак вредне традиције описивања историје овог краја, коју је установио покојни проф. Миодраг Спирић. Истог дана, у просторијама Градске библиотеке „Вук Караџић“ одржана је и пројекција документарног филма „Алексинац некад... 1985“. У питању је филм који је за потребе тадашњег општинског руководства снимљен 1985. године, у продукцији Јадран филма из Загреба. Филм приказује време када је привреда у Алексинцу радила пуном паром, и када је наш град могао да се похвали фирмама које су у својим доменима биле једне од водећих у тадашњој СФРЈ.

Вечерњи термин био је резервисан за изложбу слика Удружења ликовних уметника Алексинац и концерт Градског културно уметничког друштва Алексинац. Изложене слике настале су на ликовној колонији одржаној у новембру прошле године у Липовцу, а Удружење је у знак захвалности на досадашњој подршци одлучило да их поклони Општини, како би биле део њеног легата. На концерту је учествовало укупно око 100 полазника ГКУД-а Алексинац, а најмлађи учесници били су узраста од свега 6-7 година. Разноврстан програм, поред саме игре, састојао се и од музичког, певачког и хумористичког програма.

Прослава Дана Општине настављена је следећег дана, у четвртак 5. јуна. Преподне је било резервисано за хуманитарну дечију представу Предшколске установе Лане, под називом „Деца деци“. Пре представе, прикупљана је хуманитарна помоћ намењена деци из поплављених подручја. Након тога, у години када се обележава 50 година од одржавања прве манифестације „На Морави воденица стара“, отворена је изложба акварела нашег Златка Павловића, инспирисаних мотивима старих воденица. Истовремено, у главној улици отворена је и манифестација „Вредне руке“, на којој су своје производе домаће радиности имали прилике да изложе гости из Ниша, Крагујевца, Прокупља, Сокобање и других крајева Србије.

 

Централна манифестација овогодишње прославе – Свечана академија одржана је у поподневним часовима у великој сали Центра за културу и уметност. У првом делу свечаности гости су могли да уживају у једном кратком путовању кроз историју Алексинца, као и у камерној музици у извођењу професора Музичке школе „Владимир Ђорђевић“ из Алексинца. Наставак је био резервисан за доделу јавних признања Скупштине општине Алексинац. Ове године, највреднија награда – специјална плакета отишла је у руке Пјерлиуђију Гионеу, директору овдашње компаније „Грамер-систем“, за његове личне заслуге у отварању новог погона ове фирме баш у Алексинцу, чиме ће до 2015. године бити упослено нових 520 радника. Гионе се захвалио на награди, и истакао да је успех фирме коју предводи уједно и успех српског народа, чија је издржљивост недавним поплавама још једном стављена на пробу. Гионе је ову прилику искористио како би директорима Дома здравља и Опште болнице уручио поклон у виду два КТГ апарата, који служе за дијагностификовања током трудноће, али и презентовао чек на пола милиона динара, који из Грамера одлази за подручја страдала у поплавама. Свечаности су присуствовали гости из Бугарске, суседних општина, представници војске, полиције, привреде, медија, као и директори јавних предузећа, установа и школа, а након свечаности приређен је коктел за званице.

Програм прославе Дана Општине завршен је премијером позоришне представе „Вечера будала“, у извођењу градског позоришта „Театар 91“. По тексту Франсиса Вебера, француског режисера, драматурга и продуцента, а у режији Бранислава Недића, ова компактна комедија својим заплетом и занимљивим дијалозима измамила је бројне осмехе домаће публике.

Иначе, 5. јун се као Дан општине Алексинац слави од 2003. године, у знак сећања на 5. јун 1833. године, када су Алексинац и околина и званично прикључени Кнежевини Србији. Ове године, Алексинац обележава 181. годишњицу свог постојања у саставу Србије.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here