Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Дан сећања на жртве НАТО агресије

DAN SECANJA 2014Јутарњом литургијом у цркви Светог Николе и полагањем венаца на спомен-обележје жртвама НАТО бомбардовања данас је у Алексинцу обележен 24. март – Дан сећања на жртве НАТО агресије. Полагањем венаца своју почаст жртвама бомбардовања одали су представници општине Алексинац, на челу са замеником председника Чедомиром Ракићем, Одбора за обележавање празника и годишњица, Удружења пензионера, Савеза резервних војних старешина и Покрета социјалиста.

На данашњи дан, пре 15 година, почела је агресија НАТО снага на тадашњу Савезну Републику Југославију. За 78 дана, колико је трајало бомбардовање, убијено је најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара, док ратни губици НАТО снага у људству и техници никада нису обелодањени. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, по први пут у историји без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана. Кларк је доцније у књизи „Модерно ратовање“ написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ било завршено још крајем августа 1998. године.

Алексинац се више пута нашао на мети агресора. Током бомбардовања у нашем граду настрадало је 18 цивила, а 50-ак је теже и лакше рањено. Срушено је 47 кућа, а 684 оштећено, док језбог рушења производних објеката велики број радника остао без посла, а њихове породице без прихода. Најжешћи удар десио се 5. априла 1999. године, када је погођено уже градско језгро. Одбор за обележавање годишњица и јубилеја, као и до сада, посебну пажњу посветиће обележавању годишњице ове трагедије.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here