Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Одржана 29. седница Општинског већа

VECE 2013 29У петак, 22. новембра 2013. године, у просторијама свечане сале СО Алексинац одржана је 29. седница Општинског већа општине Алексинац. Седницом је председавао Ненад Станковић, председник општине Алексинац, а на дневном реду нашло се 16 тачака.

Чак пет тачака тицало се разматрања нацрта и предлога у вези са порезом на имовину. Предложени сет мера представља усклађивање прописа општине Алексинац са Изменама и допунама Закона о порезу на имовину, донетим од стране Народне скупштине Републике Србије у мају ове године. Овим законом предвиђена је нова методологија одређивања износа пореза на имовину, која се заснива на опорезивању на основу процењене тржишне вредности некретнине. Уместо обрачунавања пореза на основу просечне цене непокретности на нивоу целе Општине, сада се уводи 7 зона према комуналној опремљености и опремљености јавним објектима, саобраћајној повезаности са централним деловима општине Алексинац, односно са радним зонама и другим садржајима у насељу. Ипак, пореске стопе су смањене како не би дошло до великог повећања номиналног износа пореза. Овим решењима настојало се да се прописи из ове области ускладе са постојећим законом, а да истовремено дође до што мањих промена прихода Општине и намета грађана. Као и до сада, земљиште површине до 10 ари неће се опорезивати.

Поред овога, на седници је усвојен Предлог Решења којим општина Алексинац прихвата учешће и суфинансирање пројекта „Регионални центар за управљање отпадом Келеш-ЈПП“. Ради се о пројекту који има за циљ успостављање одрживог система управљања отпадом, кроз сагледавање свих опција третмана отпада у циљу смањења загађења животне средине и деградације простора. Стратегијом управљања отпадом за период 2010.-2021. године, дефинисано је 26 центара за управљање отпадом на територији Републике Србије. Споразум о формирању Нишког региона за заједничко управљање отпадом између општина Алексинац, града Ниша и општина Дољевац, Гаџин Хан, Мерошина, Сврљиг, Сокобања и Ражањ потписан је 15. марта 2010. године. Пројекат се суфинансира у зависности од броја становника. Овај пројекат је значајан, јер ће се његовом реализацијом решити деценијски еколошки проблем одлагања отпада и допринети локалном економском развоју Региона. Он истовремено представља пројекат решења проблема одлагања отпада по строгим еколошким стандардима Европске Уније.

На седници је усвојен и Предлог Одлуке о приступању изради Стратешког плана за развој социјалне заштите општине Алексинац за период 2014.-2020.године. Наиме, Центар за социјални рад општине Алексинац има у плану да од следеће године све радно способне кориснике права на једнократну новчану помоћ, пре исплате једнократне новчане помоћи, радно ангажује, у јавним предузећима и установама на територији Општине. Овај рад би се претежно састојао у чишћењу јавних површина у граду или у друштвено корисном раду другог типа, наравно, уколико је такво лице радно способно за обављање таквих делатности.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here