Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Одржана јавна презентација програма „Покрени се за посао“

dsc 0007У понедељак, 18. новембра, у просторијама свечане сале Скупштине општине Алексинац, одржана је јавна презентација програма „Покрени се за посао“. Овај програм, већ пету годину заредом, реализује невладина организација „ENECA“ из Ниша, уз финансијску подршку компаније „PHILIP MORRIS“. У протекле четири године, путем овог програма основано је или унапређено 278 малихи породичних предузећа, чиме је омогућено запошљавање око 1000 људи.

Кроз програм „Покрени се за посао“ додељују се бесповратна средства за куповину опреме неопходне за покретање или унапређење сопственог бизниса. Вредност појединачне донације је 200 000 динара, а ове године „ENECA“ додељује 100 нових донација. Оне би требало да помогну предузетницима да лакше преброде „дечије болести пословања“. У ту сврху, организован је и велики број пословних и стручних обука, а корисницима је на располагању и саветодавна помоћ економских стручњака који ће их упутити у основе малог предузетнишва.

Средства се додељују за послове у областима пољопривреде, занатства, производње и услуга, али не и за трговинске делатности, аутопревозничке и такси услуге. Сви кандидати који буду прошли први круг селекције биће посећени од стране представника овог програма, како би се они на лицу места упознали са могућностима за покретање посла. Људи из „ENECA“-е кажу да пријављивање на овај програм  може користити чак и онима који не буду изабрани, с обзиром да ће они аутоматски постати део једне велике базе података путем које могу бити узети у разматрање за доделу средстава у будућности. Осим тога, они ће од стручних људи добити савет о изгледима на успех њихове пословне идеје. Критеријуми селекције корисника овог програма су, пре свега, економски, тј. тичу се процене економске исплативости пословне идеје, али у обзир се узимају и неки социјални критеријуми, попут величине домаћинства, стамбеног простора и извора прихода.

Након одобравања донације, обавеза корисника је да: обезбеди(бесповратно) учешће у програму у висини од 20% од одобреног износа донације (што гарантује да су клијенти озбиљни у својој намери да се баве одабраним послом); прати пословне и стручне обуке (путем интернета) на теме предузетништва, продаје, маркетинга итд. као и из појединих специјализованих области; и да обави 15 сати друштвено корисног рада у локалној заједници или да да допринос кроз своје производе/услуге. Осим тога, врло је важно нагласити да се средства не одобравају за куповину репроматеријала и сировина (нпр. садница, лаптопова, службених возила, адаптције службеног простора), као и да регистровано предузеће мора радити минимум две године по додељивању средстава, и да за то време корисник не сме продати, отуђити, нити поклонити опрему (која у том периоду остаје у власништву „ENECA“-е). Тек након истека периода од две године опрема прелази у власништво клијента и клијент слободно њом располаже. Уколико износ од 200 000 динара није довољан за куповину одређене машине (средства за рад), постоји могућност удруживања 2-3 лица, како би заједно добили 400 000 – 600 000 динара. Такође, клијент ту разлику може финансирати и из свог џепа, с тим што средство за рад које купује не сме коштати више од дупло више (200%) од износа одобрених средстава.

Прошле године, 36% свих одобрених донација додељено је предузетницима са југа Србије. Када је у питању наша Општина, средства из овог програма додељена су Николи Милошевићу из Моравца, за посао производње матичних сокова од ароније.

Рок за пријаву на овај програм траје до 31. децембра ове године. Детаљније информације о конкурсу, начину пријаве, као и сам формулар пријаве на конкурс, можете пронаћи на сајту www.pokrenisezaposao.rs и www.aleksinac.org,или путем телефона 018/240 306 и 018/528 228, радним данима од 8 до 16 часова. Право учешћа имају како правна, тако и физичка лица.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here