Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Oралнa вакцинација лисица против беснила

VAKCINACIJA LISICAМинистарство пољопривреде шумарства и водопривреде (Управа за ветерину) обавештава грађане да је почела Седма кампања оралне вакцинације лисица и других дивљих карнивора против беснила и свињске куге. Кампања је започета 07.10.2013. године и трајаће до 10.11.2013.

Беснило је смртоносна вирусна заразна болест која погађа централни нервни систем топлокрвних животиња и људи. Инфекција се на људе и животиње преноси директним контактом са зараженом животињом (најчешће уједом).

Главни резервоар вируса беснила у Србији и Европи су лисице.  Међутим и остале животиње могу бити заражене, како домаће (мачке, пси, говеда и др.), тако и дивље (вукови, шакали...). Домаће животиње се штите од беснила вакцинацијом. У Србији се спроводи обавезна вакцинација паса и мачака једанпут годишње и она штити здравље животиња и спречава преношење вируса са дивљих животиња на људе.

Да би се вирус искоренио код дивљих животиња потребно је спроводити низ заштитних мера. Доказано је да је орална вакцинација лисица најефикаснији начин да се елиминише беснило из природе чиме се ефикасно штите и домаће животиње и људи. У многим европским земљама беснило је искорењено методом оралне вакцинације лисица.

Да би се искоренило беснило у Србији, Министарство пољопривреде, шумарства у водопривреде, Управа за ветерину у сарадњи са Европском комисијом спроводи пролећне и јесење кампање оралне вакцинације лисица на подручју целе земље. Мамци који садрже храну примамљивог мириса и укуса за лисице и друге дивље месоједе у чијој се унутрашњости налази капсула са раствором вакцине против беснила вићедистрибуирани из ваздуха на територији целе земље изузев насељених места и градова.

Капсула вакцине смештена је у округлом мамцу дебљине 1,5 цм пречника 4 цм. Мамац има јак мирис како би привукао лисице. Када загризе мамац, животиња пробија и капсулу и на тај начин слузница усне дупље дође у контакт са вакцином чиме се и изврши вакцинација.

Мамци нису опасни за домаће животиње али вакцина није намењена за вакцинацију паса, мачака и других домаћих животиња. Према прописима, домаће животиње морају бити вакцинисане инактивисаном – мртвом вакцином па се не смеју вакцинисати оралном вакцином у чијем

је садржају живи, атенуирани сој вируса.

Произвођач, регулаторна тела за регистрацију вакцине и доктори ветеринарске медицине израдили су за грађане у подручјима вакцинације следеће препоруке:

1. Не додирујте мамце (вакцине) и не дозволите да деца или животиње буду у контакту са вакцином,

2. Не уништавајте мамце (вакцине),

3. У случају контакта са мамцем - вакцином, одмах оперите руке водом и сапуном и посаветујте се са лекаром,

4. У случају да домаће животиње дођу у контакт са вакцином посаветујте се са ветеринаром,

5. Две недеље од вакцинације псе и мачке држите затворене или везане и немојте дозвољавати домаћим животињама, првенствено псима и мачкама, да буду у зони вакцинације.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here