Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
UK Bookmakers
Штампа

Дан ослобођења

DAN OSLOBODJENJAОдбор за обележавање празника, историјских догађаја, јубилеја и годишњица општине Алексинац данас је обележио 95. годишњицу ослобођења Алексинца у Првом светском рату и 69. годишњицу ослобођења Алексинца од фашизма.
У Првом светском рату, 15. октобра, јединице српске војске заједно са јединицама француске коњице, ушле су у Алексинац који су Немци непосредно пре тога напустили и заузели су нове положаје северно од Алексинца где су наредних дана вођене жестоке борбе у којима је погинуо велики број српских војника, али и доста цивила у Алексинцу јер су немачке снаге авионима бомбардовале варош и његову околину.
Период између два светска рата обележио је брзи друштвени развој и отварање многих јавних установа, а град је добио сасвим ново рухо.
Нажалост, почетком Другог светског рата, почела су и нова страдња алексиначког становништва која су трајала пуне четири године, да би 13. октобра 1944. године јединице 24. ослободилачке ударне бригаде заједно са јединицама Црвене армије ослободиле Алексинац по други пут од немачког окупатора. После Другог светског рата, 13. окобар је обележаван као Дан општине Алексинац све до 2003. године.
Помен изгинулим српским ратницима у ратовима за ослобођење Србије од 1912. до 1918. године служ
ило је свештенство храма Светог Николе. У знак сећања на борце пале у Народно-ослободилачком рату положени су венци на спомен-костурницу испред школе „Љупче Николић“.

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here