Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Општине Алексинац и Мерошина као примери успешне примене ГИС технологија

GIS MREZA SKGOУ среду, 24.02.2016. године, у Београду, у хотелу „М-Бест Вестерн“ одржан је шести састанак ГИС Мреже Сталне конференције градова и општина (СКГО).

Наиме, СКГО већ дужи низ година у оквиру ГИС мреже окупља градове и општине са циљем размене искустава у области коришћења савремених технологија у сврху управљања просторним развојем локалних заједница.

На поменутом састанку Мреже представљени су примери успешне примене ГИС технологија у свакодневном раду локалних администрација, а било је речи и о начинима за унапређење размене знања и искустава локалних стручњака у овој области.

Састанку су присуствовали и представници Канцеларије за локални економски развој општине Алексинац, као и представници општине Мерошина, који су као партнериносиоци актуелног пројекта „Увођење и надоградња географског информационог система у општинама Мерошина и Алексинац“. Циљ пројекта је развој ових општина кроз унапређење система доброг управљања, јачања локалних капацитета за планирање и унапређење транспарентног процеса доношења одлука, укључујући развој, увођење и усвајање релевантних и важних прописа, процедура и алата. Укупна вредност пројекта је 149.979 евра, док је учешће општина Алексинац и Мерошина 16.000 евра.

Сарадник Канцеларије за локални економски развој општине Алексинац, Александар Матејевић, представио је заједнички пројекат општина Алексинац и Мерошина као пример доброг управљања и учествовао у панел дискусији на тему развоја ГИС система у локалној самоуправи.