Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Свечана додела награда у оквиру пројекта Одрживи развој културе суживота и заштите животне средине

DODELA NAGRADA CARITASДанас су у Свечаној сали општине Алексинац уручене награде у оквиру пројекта Одрживи развој културе суживота и заштите животне средине на подручју Ниша, Алексинца и Лесковца. Уручењу су присуствовали и амбасадор Републике Словеније Франц Бут, председник општине Алексинац Ненад Станковић и начелник Општинске управе Дејан Милошевић.

Пројекат је, уз финансијску подршку Развојне агенције владе Словеније, а у партнерству са Каритасом Словеније, Царитас Београдске надбискупије реализован од маја 2011. године до септембра 2013. године.

Имплементација пројекта је обухватила два сегмента. У оквиру сегмента „Озелени се!“ организовани су семинари за наставнике на којима је представљен приручник са радионицама из еколошке тематике за ученике основних и средњих школа. У школама су потом одржане радионице, у оквиру којих су ученици израђивали еколошке паное, указивали на дивље депоније, и покушали да на еколошке проблеме упозоре и ширу јавност у својим срединама.

Други сегмент пројекта, који је обрађивао тематику одрживог развоја културе суживота, назван је „Оплемени се!“ као и у првом сегменту пројекта, наставници су на семинарима упознати са пројектом, одрађене су показне радионице намењене ученицима, и подељен им је приручник.

Као завршне активности, у оба сегмента пројекта, расписани су наградни конкурси како за ученике основних и средњих школа, тако и за школе уз богат наградни фонд (фотоапарати, таблети, лаптоп рацунари, пројектори).

Пројекат, у коме је учествовало  46 основних и 21 средња школа, са укупно 12.000 ученика, у потпуности је финансирала Развојна агенција владе Словеније у износу од 111,500.00 €.

„Активацијом овако великог броја учесника у пројекту желели смо да допринесемо бољем разумевању проблематике заштите животне средине, као и важних питања толеранције и интеркултуралности међу младима и подстакнемо развој културе суживота и грађанске толеранције на југу Србије“ – поручили су организатори пројекта.

Присутнима се обратио и амбасадор Републике Словеније Франц Бут, који је потом уручио награде ученицима и школама. У питању су биле вредне награде: Canon фотоапарати, Prestigio Multipad Tablet уређаји, Laptop рачунари, док су школе награђене рачунарима и пројекторима.