Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Одржана 14. седница Скупштине општине Алексинац

SEDNICA SO 14 2013На јуче одржаној 14. седници алексиначке Скупштине одборници су разматрали и усвојили 22 тачке дневног реда.

Пре самог преласка на дневни ред, председник општине Ненад Станковић поднео је извештај о раду општинског руководства у периоду између две седнице. Он је најпре истакао да општинско руководство и даље улаже све напоре како би привукло стране инвеститоре у нашу општину, али је исто тако похвалио и залагање одборника из опозиционих редова на успостављању везе између потенцијалног инвеститора и локалне самоуправе. Подршка ресорног министарства за пројекат јавних радова локалне самоуправе у сарадњи са НСЗ-ом и преговори са Војском Србије о статусу постојећих војних објеката на територији наше општине још неке су од актуелних ствари поднетих у извештају председника општине.

 

 

Бивши председник ОО ДС-а, Милан Вељковић, јуче је за скупштинском говорницом обавестио присутне одборнике, али и јавност, да је због нарушавања односа унутар ДС-а, са још 4 одборника иступио из те странке и формирао Самостални одборнички клуб, који ће иступати као конструктивна опозиција.

 

У наставку 14. седнице Скупштине, одборници су већином гласова потврдили одборничке мандате Слободану Вујићу из СНС-а и Ивану Димићу из ДСС-а.

 

Највише тачака дневног реда односило се на предлоге решења о давању сагласности на статуте алексиначких јавних предузећа. Пре свих, усвојена је Одлука о промени статута општине Алексинац. Наиме, доношењем Закона о јавној својини и Закона о јавним предузећима, приступило се изменама Статута општине Алексинац ради усаглашавања појединих одредби Статута са новинама које доносе поменути закони. Закон о јавној својини предвиђа низ овлашћења јединица локалне самоуправе у погледу прибављања, отуђења и управљања добрима у јавној својини, док Закон о јавним предузећима предвиђа да се управљање у једнодомним јавним предузећима врши преко надзорних одбора и директора, чиме се укидају управни одбори из управљачке структуре предузећа. Из тих разлога, одборници алексиначке Скупштине су на јучерашњој седници дали сагласност и на предлоге решења о давању сагласности на статуте јавних предузећа општине Алексинац.

 

Скупштина је јуче, између осталог, изгласала и План руралног развоја Нишавског округа 2012-2021., План детаљне регулације насеља Делиград и Јасење, као и Решење о образовању Штаба за ванредне ситуације за територију општине Алексинац.

 

Такође, усвојене су и две иницијативе, једна везана за доношење правног оквира за опстанак локалног јавног сервиса ЈНИРТВП „Реч радника“, а друга за репрограм старог дуга за отпуст камате за утрошену електричну енергију.

 

На крају скупштинског заседања, једногласно је усвојена Декларација о проглашењу општине Алексинац за територију без генетски модификованих организама (ГМО).