Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Обележен Дан војске Србије

DAN VOJSKE SRBIJE 2013Полагањем венаца на спомен обележје у порти цркве Светог Николе, данас је и у Алексинцу обележен 23. април Дан војске Србије.

Након опела погинулим ратницима у Балканским ратовима и у Првом светском рату које су одржали свештеници алексиначког намесништва  венце на спомен обележје су положиле делегације Мешовите артиљеријске бригаде на челу са пуковником Звонком Стојковићем као и делегације Скупштине општине Алексинца и Општинске организације резервних војних старешина.

 

Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе и српске војске, односно прво "стајаће војске" и установљавање Гарде од 76 младића "по стасу и угледу" из најбољих сеоских кућа.
Други српски устанак довео је до коначног ослобођења и признавања модерне Србије на Берлинском конгресу 1878. године, као државе са пуним ингеренцијама и међународноправним субјективитетом.

Дан војске Србије, од прошле године, обележава се 23. априла, на дан када је 1815. године у Такову донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти.