Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Општина Алексинац – територија без ГМО

GMOНа недавно одржаној седници Општинског већа усвојена је Декларација о проглашењу општине Алексинац за територију без генетски модификованих организама (ГМО).

 

Свесна да ширење технологије генетичког инжењеринга, посебно трансгенетских метода у оквиру генетичког инжењеринга и генетичких модификација, као и увођење живих ГМО и производа од ГМО у нашу животну средину могу да нанесу штету по природну разноврсност наше животне средине и изазову несагледиве дугорочне ризике по здравље грађана, општина Алексинац је одлучна да своју територију прогласи за територију без производње, гајења и промета генетски модификованих организама и без производа од генетски модификованих организама.

Такође, руководство општине Алексинац настоји да унапреди органску, контролисану традиционалну и конвенционалну пољопривреду, посебно подржавајући право и слободу пољопривредника на природни одабир, класично оплемењивање и укрштање, обнову и заштиту домаћих аутохтоних сорти.

Општина Алексинац се придружује и подржава сва представничка тела у Европској унији и свету која су већ прогласила своје територије за територије без ГМО, а у жељи да са њима развија сарадњу на овом пољу деловања.

Декларација о проглашењу општине Алексинац за територију без ГМО, која је добила једногласну подршку Општинског већа, биће упућена алексиначкој Скупштини на усвајање.