Пратите нас на друштвеним мрежама
facebook-icon      skype-icon      twitter-icon      youtube-icon   
Штампа

Свечаност поводом завршнице пројекта „Отворена врата“

POSETA DOMACINSTVU U SELU LOCIKAДелегација општине Алексинац присуствовала је јуче у Београду на свечаности поводом завршетка пројекта Унапређење права, запошљавања и животних услова избеглих и интерно расељених лица у Србији.

Реч је о пројекту Министарства рада и социјалне политике Републике Србије који спроводи Ептиса, уз финансијску подршку Европске уније.

 

Наиме, општина Алексинац била је у прилици да, у оквиру пројекта „Отворена врата“, својим суграђанима, расељеним лицима са Косова и Метохије, пружи више од крова над главом. Уведене су услуге геронтодомаћице за укупно 25 корисника из градске и сеоских средина, за 19 малишана школског узраста из расељених породица организована је помоћ у учењу, укључена је помоћ психолога, а као једна од значајнијих услуга уведена је медицинска помоћ корисницима.

Укупно 87 корисника редовно је обилазио медицински тим који су чинили лекар и медицинска сестра. Овај медицински тим је за време трајања пројекта имао више од 1000 посета корисницима у граду и у 21 селу алексиначке општине.

Досадашњи свеукупни резултати пројекта „Отворена врата“ показују да је у великој мери смањена друштвена и социјална искљученост расељених лица у алексиначкој општини.

Пројекат је завршен јануара ове године, а реализован од стране Општине Алексинац и Друштва за развој креативности из Алексинца.

Изграђено поверење са корисницима, побољшање положаја расељених лица који се све мање осећају као грађани другог реда, заједно са осталим пројектним резултатима представљаће ослонац за неке нове пројекте и подршку од стране општине Алексинац.